Interviu cu Ana Maria Mihăescu, președintele Asociației Castel Salbek

Cu câteva zile înainte de începerea primei ediții a International Salbek Opera Masterclass, președinta Asociației Salbek, Ana Maria Mihăescu detaliază provocările prin care a trecut de la cumpărarea unui castel aflat în paragină, până la crearea unui curs de măiestrie în operă pe domeniu și, pe viitor, crealizarea unui Festival Internațional de Operă precum cele din Marea Britanie.

  

Ce a stat în spatele deciziei de a achiziționa și dezvolta fostul castel Salbek?

Păstrarea și renovarea unui monument istoric de clasa A, care fără o restaurare de urgență va dispărea. O astfel de restaurare, Verde, poate avea loc doar ca un proiect de regenerare rurală, cu impact social și cultural asupra întregii comunități.

 

Ce v-a motivat să alegeți acest loc pentru International Salbek Opera Masterclass și cum vedeți impactul acestuia asupra comunității locale?

Satul Petriș este locul unde s-a născut compozitorul Sabin Drăgoi, un loc de vis, un site Natura 2000, cu peisaje similare parcurilor englezești care au dezvoltat festivaluri de operă, pe durata verii: Glyndebourne, Garsington sau Grange Park.

 

Transformarea unui castel istoric într-un centru cultural și de wellness reprezintă o inițiativă remarcabilă. Puteți să ne spuneți mai multe despre viziunea pe care o aveți pentru acest spațiu și contribuțiile potențiale în domeniul cultural, al turismului, dezvoltării locale?

Castelul Salbek se găsește pe Drumul Regelui, care unește Săvârșin cu Băile Vața de Jos. Prin modernizarea acestui drum, este de așteptat o creștere a numărului de turiști care călătoresc din Banat spre Crișana și va crește gradul de cunoaștere a tradițiilor populare, încă vii, pe toată Valea Pietrișului. Centrul de well-being de la Salbek se înscrie în acest trend. Includerea unor programe culturale, cu precădere Festival și MasterClasses de Operă, vor crește numărul turiștilor cu cei dornici de astfel de experiențe și vor valorifica moștenirea culturală.

Pe domeniu se va deschide, anual și o expoziție de sculptură contemporană, pentru absolvenții facultăților din regiune și pentru sculptori consacrați. Asociația va achiziționa în fiecare an o sculptură pentru parc. 

Cum considerați că International Salbek Opera Masterclass se aliniază cu obiectivul mai larg de dezvoltare comunitară și îmbogățire culturală?

Programul educațional și cultural, de lecții de măiestrie, continua tradițiile acestui loc, așa cum reies din memoriile călătorilor din secolele trecute. Există o cerere foarte mare pentru astfel de proiecte educaționale și culturale.

 

Puteți oferi detalii despre procesul de pregătire și organizare a unui eveniment internațional precum Opera Masterclass într-un cadru precum Castelul Salbek?

Este un proces îndelungat, care implică un grup mare de specialiști care au lucrat împreună în ultimele 9 luni.

 

Ce caracteristici unice ale Domeniului Salbek credeți că vor îmbunătăți experiența pentru participanți și vor contribui la atmosfera generală a evenimentului?

Domeniul Salbek se află într-unul din siturile Natura 2000, un peisaj de poveste cu o biodiversitate ce a fost pierdută în mare parte din Europa și cu obiceiuri păstrate de secole și o bucătărie pline de savoare.

 

Implicarea comunității este esențială pentru astfel de proiecte. Cum aveți în plan să implicați comunitatea locală în activitățile și inițiativele care au loc la Castelul Salbek?

Dezvoltarea Salbek, în viziunea noastră, este organic legată de dezvoltarea economică, socială și culturală a zonei. Acest lucru se va materializa prin locurile de muncă create, prin nevoia de furnizori de servicii și producători locali, mai ales de produse din situl Natura 2000, prin recuperarea și păstrarea unor obiceiuri specifice locului. Lucrăm cu tineri din sat pentru a crea infrastructura economică necesară dezvoltării proiectului.

 

Gestionarea unui eveniment de această amploare implică diverse provocări. Puteți împărtăși câteva dintre momentele cele mai satisfăcătoare și poate unele dintre obstacolele cu care v-ați confruntat în procesul de pregătire?

Am fost impresionată de sprijinul și implicarea locuitorilor, a autorităților locale, de sprijinul primit din Marea Britanie de la fundațiile similare și de nivelul de profesionalism al consultanților din țară. Partenerul nostru pentru proiectul cultural este BCR Erste, care are un departament de excepție pentru dezvoltarea proiectelor sociale cu impact cultural.

Dorința lor de a contribui la salvarea acestei moșteniri istorice dovedește ca sunt un finanțator responsabil și un membru activ al colectivității locale.

 

Privind spre viitor, care sunt speranțele pentru Internațional Salbek Opera Masterclass, Salbek Opera Festival și impactul mai larg al Castelului Salbek în comunitate, pentru localitățile din jur și pentru România?

Începând cu 2024, ne dorim să organizăm an de an un Festival Internațional de Operă care să implice și teatrele din regiune, din România și din afara granițelor și, desigur, să continuăm cursurile de măiestrie. La sfarsitul secolului 19, Aradul era parte din viața culturală a Europei Centrale, prin acest festival sperăm sa contribuim semnificativ la redobandirea acestui loc pentru  comunitatea din care facem acum parte.