SALBEK OPERA FESTIVAL

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

Masterclass 2024

International Salbek Opera Masterclass (21 – 25 august 2024) – apel pentru înscrieri

Asociația Castel Salbek deschide până la sfârșitul primăverii apelul pentru înscrieri la International Salbek Opera Masterclass – ediția a II-a (21-25 august) – o serie de cursuri premium susținute de soliști lirici de anvergură internațională: mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva. Este unicul masterclass de acest gen din România care se va desfășura, ca și anul trecut, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, în județul Arad.

International Salbek Opera Masterclass se adresează tinerilor muzicieni cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care se pot înscrie până la data de 31 mai, completând formularul, aici. Selecția finală a cursanților care vor avea șansa de a participa la acest masterclass va fi făcută de cei trei profesori în perioada 1 – 10 iunie.

”Anul acesta am crescut limita de vârstă pentru înscrierile la masterclass de la 30 la 35 de ani, pentru că am vrut să oferim oportunitatea de a studia în această tabără în aer liber cât mai multor tineri. În fond, în acest domeniu nu te oprești niciodată din învățat. Abia aștept să îi întâlnesc pe studenții din acest an!” spune mezzosoprana Ruxandra Donose.

International Salbek Opera Masterclass se va desfășura în perioada 21-24 august 2024, pe Domeniul Castelului Salbek și în mai multe locuri din împrejurimile domeniului. Se va încheia cu o Gală Extraordinară de Operă în Piața Primăriei din Arad, în aer liber, pe 25 august, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijor David Crescenzi, soliști Valentina Naforniță, Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Cosmin Ifrim, împreună cu cei mai buni dintre cursanții Salbek Opera Masterclass 2024.

Așadar, un program unic de cinci zile în care participanții vor beneficia, dincolo de ghidajul și îndrumările celor trei vedete internaționale, de posibilitatea de a participa ca asistenți sau parteneri de scenă la repetițiile și la Gala Extraordinară de Operă din Piața Primăriei din Arad, organizată în colaborare cu CMC Arad.

”Maeștrii și echipa care au realizat Salbek Opera Masterclass 2023 au venit din 5 țări din Europa și America Latină, iar cursanții participanți au reprezentat 4 țări din Europa și Asia, ceea ce confirmă caracterul și anvergura internațională a evenimentului. Salbek Opera Masterclass 2023 a dovedit că în satul românesc poți organiza un eveniment educațional extrem de sofisticat, cu rezultate excepționale. Îmi doresc ca și ediția din 2024 să aducă în România tineri din toată lumea doritori să învețe operă de la unii dintre cei mai buni muzicieni, într-un loc potrivit atât pentru relaxare, cât și pentru studiu. Așadar, start la înscrieri!” spune Ana Maria Mihăescu, președintele Asociației Castel Salbek.

Lucrul în astfel de grupuri internaționale va încuraja un schimb de tradiții culturale, practici de lucru, experiențe personale care contribuie la o bună cunoaștere reciprocă, în cadrul dimensiunii interculturale a proiectului.

 

Maximum 20 de participanți selectați

Tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani sunt selectați în urma unui apel public în perioada aprilie-iunie, apel care publicat pe site-ul și pagina de Facebook dedicate proiectului, precum și în publicațiile online partenere.

 

Studiu, recreere, vizibilitate

Locația aleasă pentru desfășurarea evenimentului – comuna Petriș, județul Arad – oferă cursanților o atmosferă potrivită pentru studiu și relaxare. Muzicienii vor avea ocazia să lucreze alături de trei profesori co-repetitori la pian, ceea ce le va oferi ocazia unui studiu complex și continuu.

În scopul asigurării unei vizibilități majore la nivel național și a unei durabilități importante, vor fi invitați și reprezentanți ai unor organizații culturale și spații muzicale naționale și internaționale, precum și 2-3 jurnaliști specializați.

La finalul acestui program educativ, profesorii vor desemna cel mai bun/cei mai buni cursanți.

 

Oportunități prezente și viitoare

Tematica masterclass-ului va aborda, printre altele, subiecte diverse ale muzicii tradiționale românești și est-europene și influența temelor tradiționale în muzica clasică și cea contemporană, îmbinând tehnicile moderne de interpretare cu metodologia muzicală. Prin urmare, proiectul va fi atât inovator cât și atractiv datorită abordării sale interdisciplinare și multiculturale.

Masterclass-ul poate da naștere unor viitoare proiecte de colaborare între tinerii muzicieni și profesorii îndrumători care pot fi prezentate publicului și cu alte ocazii. De asemenea, muzicienii participanți pot reveni în zona județelor Arad, Hunedoara, Alba, Timiș în cadrul altor proiecte.

Asociația va continua Masterclass-ul și în anii următori și își propune să-l extindă cu spectacole de operă și gale în locații europene de prestigiu.

Tinerii muzicieni se vor specializa, putând beneficia de expunerea proiectului pentru carierele lor viitoare. În plus, proiectul va putea ghida publicul prezent la concerte către muzică de cea mai înaltă calitate. De asemenea, va atrage un interes național pentru spațiul local Arad, Hunedoara, Alba, Timiș și internațional mai mare pentru spațiul cultural românesc.

International Salbek Opera Masterclass dorește să ofere tinerilor muzicieni șansa de a întâlni profesori remarcabili, care vor contribui la dezvoltarea lor artistică și personală și de a crea oportunități viitoare pentru ei.

Vezi imagini de la ediția 2023 Citește mesajul de întâmpinare 2024

DATE

Masterclass 2024: 21–25 august

Data limită pentru aplicare: 31 mai

Selecție și rezultate: 1–10 iunie

PREȚURI

1500 RON – cetățeni români

500 EUR – alte naționalități

RESTRICȚII

Participanții trebuie să aibă
între 18 și 35 de ani.

Numărul maxim de participanți selectați este de 20.

CONDIȚII

Asociația Castel Salbek oferă următoarele pentru 20 de studenți:

• cazare in camera „twin” la hotel de 4*;
• 3 mese zilnic;
• transport autocar Bucuresti-Deva-Arad-retur în 20 și 26 august;
• transport zilnic de la hotel la locul unde se desfășoară cursul;
• pianiști acompaniatori;

Note:
• 20 de participanți la curs vor fi selectați pe baza materialelor depuse în aplicațiile lor.
• Procesul de selecție se va desfășura în perioada 1 – 10 iunie, iar candidații câștigători vor fi contactați prin telefon sau e-mail cu detalii suplimentare.
• Cursurile se vor desfășura în perioada 21 – 24 august la Salbek-Petriș și vor continua în 25 august la Arad.
• Deplasarea inițială de la domiciliul participantului la București și retur nu este inclusă în preț.

BONUS

Cei mai buni dintre cei douăzeci de studenți selectați vor avea ocazia să cânte în Gala din 25 august 2024 la Arad, alături de profesori-maeștri și invitați.

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi prin email la [email protected]

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

APLICĂ LA MASTERCLASS

Înregistrează-ți interesul pentru Masterclass – ediția 2024 – folosind formularul dedicat.
Formular de aplicare
Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

Maeștrii

Ruxandra Donose

Mezzo-soprană, Austria/România

Maeștrii

Ramón Vargas

Tenor, Mexic/Austria

Maeștrii

Leontina Văduva

Soprană, Elveția/România

SALBEK OPERA FESTIVAL

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

Gală extraordinară de operă Salbek Opera Masterclass 2024

Arad – Gala extraordinară de operă • 25 August, 

Piața Primăriei • aer liber

 

Orchestra Filarmonicii din Arad
Dirijor: David Crescenzi

Soliști: Valentina Naforniță, Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Cosmin Ifrim
…alături de cei mai buni dintre studenții Salbek Opera Masterclass 2024

Vezi imagini de la ediția 2023

Piața Primăriei • Arad, România

SALBEK OPERA FESTIVAL

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

2025 & 2026

Începând din 2025, SALBEK OPERA FESTIVAL va propune pentru prima dată în România un eveniment de tipul opera picnic festival și va fi primul festival care va invita instituții cu rang de operă națională din România și din țările vecine, pentru a-și prezenta producțiile în fața unui public de elită sub o formă originală.

Programul va conține spectacole de operă susținute de teatre de operă de top din România și din Europa Centrală și de Est (Cehia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Austria), puse în scenă în august 2025 și 2026. 

Grădina Castelului SALBEK va găzdui, în fiecare vară începând din 2025, un festival ce va cupride trei titluri de operă și o gală, producții ale unor teatre din România și din afara granițelor.

Festivalul va oferi publicului ocazia de a cunoaște nemijlocit performanțele în domeniu ale unor teatre românești de gen de anvergură internațională, puse pe aceeași scenă cu instituții reprezentative din țările vecine, având potențialul de a deveni un eveniment anual, care în 3-5 ediții să capete amploare, modelele spre care tindem fiind festivalurile de la Glyndebourne sau Grange Park din Marea Britanie.

Salbek Opera Festival • Castel Salbek, Petriș, Arad

Vedere aeriană a castelului și domeniului Salbek, precum și a frumoaselor împrejurimi • Periș, Arad, România

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi prin email la [email protected]