ALTE EVENIMENTE

– Click pe imagine pentru mai multe detalii –

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

SALBEK OPERA FESTIVAL

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

Masterclass 2023

Actualizare: 4 septembrie 2023

VIDEO: O privire în culisele Salbek Opera Masterclass & Gala.

Un film de Virgil Oprina

International Salbek Opera Masterclass a adus 22 de cursanți din întreaga lume pe domeniul Castelului Salbek – Petriş, judeţul Arad, pentru a studia cu trei muzicieni de talie internațională, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva.

Cursul s-a încheiat cu un recital în aer liber susţinut pe domeniul Salbek (26 august) şi cu Gala Salbek Opera Festival (27 august), din Piața Primăriei din Arad, care a încheiat prima ediție a International Salbek Opera Masterclass și, totodată, Zilele Aradului în faţa a 5000 de spectatori.

Concertul extraordinar de operă în aer liber a fost susținut de Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, alături cei trei soliști, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva, împreună cu o parte dintre cursanți.

Noutăți / Media

Actualizare: 28 august 2023

Mii de spectatori i-au aplaudat pe mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva în concertul care a încheiat International Salbek Opera Masterclass și Zilele Aradului.

Gala Salbek Opera Festival, care a avut loc duminică, 27 august, în Piața Primăriei din Arad, a încheiat prima ediție a International Salbek Opera Masterclass și, totodată, Zilele Aradului.

Concertul extraordinar de operă în aer liber a fost susținut de Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, alături cei trei soliști, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva, împreună cu o parte dintre cursanți. Mulți dintre ei l-au impresionat pe tenorul Ramón Vargas.

„Știam despre cântăreții români că sunt foarte talentați și am fost dornic să descopăr aceste talente. Am fost foarte plăcut surprins de calitatea tinerilor cu care am lucrat zilele astea în România. De asemenea, sunt extrem de bucuros că am avut ocazia să fiu pe aceeași scenă cu două mari voci ale prezentului, Ruxandra Donose și Leontina Văduva. A fost cu adevărat onorant să le am alături într-un concert extraordinar, în fața a peste 2000 de spectatori, la finalul unui curs intensiv în care ne-am ajutat reciproc să evoluăm” – tenorul Ramón Vargas

„Mă bucur că am avut oportunitatea să studiez alături de maestrul Ramón Vargas”, spunea Ivan Dikusar, unul dintre cursanți. „A fost extraordinar pentru mine să am posibilitatea de a prelua de la maestru multe dintre secretele pe care el ni le-a dezvăluit pe parcursul cursului. Acest curs m-a ajutat mult pentru viitoarea carieră.”

Mai multe informații și imagini

Actualizare: 27 august 2023

Duminică, 27 august, la ora 20:00, începe Gala Salbek Opera Festival.

Au loc repetiții pentru Gala din această seară. Cei care au devenit deja prieteni se pregătesc să își ia rămas bun de la colegi și de la profesori. Prima ediție a International Salbek Opera Masterclass se încheie astăzi, odată cu concertul în aer liber din Piața Primăriei din Arad.
 
Imagini

Gala Salbek Opera Festival va avea loc duminică, 27 august, în Piața Primăriei din Arad și încheie prima ediție a International Salbek Opera Masterclass și, totodată, Zilele Aradului.

Concertul extraordinar de operă în aer liber va fi susținut de Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, alături cei trei soliști, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva, împreună cu o parte dintre cursanți.

Unul dintre ei, Mihai Damian, declara cu emoție după una din zilele de curs: Zilele acestea de lucru intens mi-au dat un imbold foarte mare, m-au ambiționat, m-au făcut să cred că pot și mai mult. Doamna Ruxandra Donose este absolut magnifică, după fiecare oră de studiu cu fiecare cursant puteai să vezi o îmbunătățire enormă la fiecare. Mă bucur că am participat la acest masterclass.

Raluca Iolanda Malaeru a povestit cum au fost pentru ea aceste cursuri de măiestrie: ”Acest masterclass a fost atât de bine organizat încât fiecare dintre noi a putut beneficia de lucrul cu maeștrii. Maestra Leontina Văduva este o persoană foarte caldă și calmă, dar foarte exigentă. Nu lasă să se strecoare nicio greșeală în piesele lucrate și ne-a și explicat de fiecare dată de ce nu trebuie să lăsăm greșelile să devină reflexe. Ne-a exemplificat cum să ne însușim ceea ce cântăm și, mai ales, cum să fim personaje. Este uimitor cât de modestă este și cât de aproape am simțit-o de sufletul meu. Mă bucur enorm că am avut această șansă.”

Mă bucur că am avut oportunitatea să studiez alături de maestrul Ramón Vargas, spunea un alt cursant, Ivan Dikusar. A fost extraordinar pentru mine să am posibilitatea de a prelua de la maestru multe dintre secretele pe care el ni le-a dezvăluit pe parcursul cursului. Acest curs m-a ajutat mult pentru viitoarea carieră.

Sâmbătă (26 august) studenții au susținut un recital pentru cei prezenți pe domeniul Castelului Salbek de la Petriș.

Imagini

Actualizare: august 2023

Miercuri, 23 august, au început cursurile de măiestrie de la Salbek.

Din 23 august, Ruxandra Donose, Ramón Vargas  și Leontina Văduva pregătesc în România tineri muzicieni din întreaga lume, la International Salbek Opera Masterclass. Aflat la prima ediție, International Salbek Opera Masterclass este un masterclass cu participare internațională unde 22 de cursanți au oportunitatea de a studia tehnici de canto și interpretare împreună cu trei muzicieni de talie internațională, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva.

Poți citi interviuri cu maeștrii, dar și o serie de mesaje primite de la personalități din lumea muzicală românească, în secțiunea Noutăți/Media. Acolo vei putea găsi și alte articole și imagini de la Masterclass și de la Gala de Operă de la finalul cursului.

Noutăți / Media

Președinta Asociației Salbek, Ana Maria Mihăescu, detaliază provocările prin care a trecut de la cumpărarea unui castel aflat în paragină, până la crearea unui curs de măiestrie în operă pe domeniu și, pe viitor, realizarea unui Festival Internațional de Operă precum cele din Marea Britanie.

Citește interviul

Actualizare: iulie 2023

22 tineri cu vârste între 18 și 30 de ani vor studia pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad, începând cu 23 august.

„A fost foarte dificil să selectăm între atâția candidați foarte buni care s-au înscris pentru a participa la acest masterclass. Ne-a luat prin surprindere numărul mare de înscrieri și ne bucurăm că aceste cursuri premium pe care le vom oferi vor avea loc într-un spațiu perfect pentru studiu și creare de viitori maeștri”, spune mezzosoprana Ruxandra Donose.

„Abia aștept să ajung în România să mă întâlnesc cu tinerii pe care i-am selectat. Am fost impresionat de potențialul lor și sunt sigur că se vor dezvolta precum lutul în mâinile artistului”, spune tenorul Ramon Vargas.

„Lucrul cu tinerii îți dă energie, bucurie, entuziasmul de a descoperi noi și noi talente. Așa că, eu consider aceste zile de studiu un câștig de ambele părți, atât pentru cursanți, cât și pentru maeștri. Să ai un astfel de loc, în inima naturii, unde nu se aude altceva decât muzica ta și a copacilor din jur, este într-adevăr o experiență unică”, spune soprana Leontina Văduva.

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramon Vargas și Leontina Văduva i-au selecționat pe cei 22 de viitori cursanți din întreaga lume care vor participa, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest gen din România, care se va desfăşura pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad, ultima zi având loc la Arad, unde aceştia vor participa la Gala Salbek Opera Festival, o gală de operă în aer liber cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Arad, dirijată de David Crescenzi, ce va avea loc în faţa Primăriei.

Lista celor 22 de tineri cu vârste între 18 și 30 de ani, selecționați dintr-un total de peste 50 de muzicieni înscriși, care vor avea șansa de a fi îndrumaţi de cei trei soliști lirici de anvergură internațională, se poate găsi aici.

Selecție 2023

Update: June 2023 

S-au încheiat înscrierile la International Salbek Masterclass, cu Ruxandra Donose, Ramon Vargas și Leontina Văduva.

Pe data de 12 iunie va fi anunțată lista celor 20 de tineri muzicieni între 18 și 30 de ani selecționaţi pentru a participa la masterclass.

Salbek Opera Masterclass (23-27 august 2023) are loc la Domeniul Castelului Salbek, Petriș, județul Arad, România și presupune o serie de masterclass-uri predate de soliști de renume internațional invitați la Festivalul de Operă Salbek. În 2023, soliștii vor fi Ruxandra Donose, Ramon Vargas și Leontina Văduva.

Cursurile se vor încheia cu o Gală extraordinară de Operă în Piața Primăriei din Arad, în aer liber, pe 27 august, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijor David Crescenzi, soliști Ruxandra Donose, Ramon Vargas, Leontina Văduva și trei cei mai buni dintre cursanții Salbek Opera Masterclass 2023.

Cursurile vor avea loc în locații din împrejurimile domeniului Salbek în perioada 23-26 august și se vor încheia pe 27 august cu participarea la repetițiile și Gala Extraordinară de la Arad Salbek Opera Festival. Intâlnirile informale între profesori și studenți din pauzele cursurilor vor avea loc pe esplanada din fața castelului, sub forma unor opera picnic breaks.

Aflat la prima ediție, International Salbek Opera Masterclass (23-27 august 2023) este un masterclass cu participare internațională organizat la Petriș, județul Arad, unde 20 de cursanți preselectați vor avea oportunitatea de a studia, pentru trei zile, tehnici de canto și interpretare împreună cu trei muzicieni de talie internațională, mezzo-soprana Ruxandra Donose (Austria/România), tenorul Ramon Vargas (Mexic/Austria) și soprana Leontina Văduva (Elveția/România).

Gala finala a cursului va avea loc la Arad în fața primăriei, în aer liber, în companaia Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi.

 

Maximum 20 de participanți selectați

Tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani vor fi selectați în urma unui apel public în perioada mai-iunie 2023, apel care va fi publicat pe site-ul si pagina de Facebook dedicate proiectului, precum și în toate publicațiile online partenere.

Lucrul în astfel de grupuri internaționale va încuraja un schimb de tradiții culturale, practici de lucru, experiențe personale care contribuie la o bună cunoaștere reciprocă, în cadrul dimensiunii intreculturale a proiectului. Gala finală va fi organizată cu colaborarea Centrului Municipal de Cultură Arad și Asociația Castel Salbek.

 

Studiu, recreere, vizibilitate

Locația aleasă pentru desfășurarea evenimentului – comuna Petriș, județul Arad – va oferi cursanților o atmosferă potrivită pentru studiu și relaxare. Muzicienii vor avea ocazia să lucreze alături de trei profesori co-repetitori la pian, ceea ce le va oferi ocazia unui studiu complex și continuu.

În scopul asigurării unei vizibilități majore la nivel național și a unei durabilități importante, vor fi invitați și reprezentanți ai unor organizații culturale și spații muzicale naționale și internaționale, precum și 2-3 jurnaliști specializați.

La finalul acestui program educativ, profesorii vor desemna cel mai bun/cei mai buni cursanți.

 

Oportunități prezente și viitoare

Tematica masterclass-ului va aborda, printre altele, subiecte diverse ale muzicii tradiționale românești și est-europene și influența temelor tradiționale în muzica clasică și cea contemporană, îmbinând tehnicile moderne de interpretare cu metodologia muzicală. Prin urmare, proiectul va fi atât inovator cât și atractiv datorită abordării sale interdisciplinare și multiculturale.

Masterclass-ul poate da naștere unor viitoare proiecte de colaborare între tinerii muzicieni și profesorii îndrumători care pot fi prezentate publicului și cu alte ocazii. De asemenea, muzicienii participanți pot reveni în zona județelor Arad, Hunedoara, Alba, Timiș în cadrul altor proiecte.

Asociația va continua Masterclass-ul și în anii următori și își propune să-l extindă cu spectacole de operă și gale în locații europene de prestigiu.

Tinerii muzicieni se vor specializa, putând beneficia de expunerea proiectului pentru carierele lor viitoare. În plus, proiectul va putea ghida publicul prezent la concerte către muzică de cea mai înaltă calitate. De asemenea, va atrage un interes național pentru spațiul local Arad, Hunedoara, Alba, Timiș și internațional mai mare pentru spațiul cultural românesc.

International Salbek Opera Masterclass dorește să ofere tinerilor muzicieni șansa de a întâlni profesori remarcabili, care vor contribui la dezvoltarea lor artistică și personală și de a crea oportunități viitoare pentru ei.

DATE

Masterclass 2023: 23–27 august

Data limită pentru aplicare: 31 mai

Selecție și rezultate: 1–10 June

PREȚURI

1500 RON – cetățeni români

500 EUR – alte naționalități

RESTRICȚII

Participanții trebuie să aibă
între 18 și 30 de ani.

Numărul maxim de participanți selectați este de 20.

CONDIȚII

Asociația Castel Salbek oferă următoarele pentru 20 de studenți:

• cazare in camera „twin” la hotel de 4*;
• 3 mese zilnic;
• transport autocar Bucuresti-Deva-Arad-retur în 22 și 28 august;
• transport zilnic de la hotel la locul unde se desfășoară cursul;
• pianiști acompaniatori;

Note:
• 20 de participanți la curs vor fi selectați pe baza materialelor depuse în aplicațiile lor.
• Procesul de selecție se va desfășura în perioada 1 – 10 iunie, iar candidații câștigători vor fi contactați prin telefon sau e-mail cu detalii suplimentare.
• Cursurile se vor desfășura în perioada 23–26 august la Salbek-Petriș și vor continua în perioada 26–27 august la Arad.
• Deplasarea inițială de la domiciliul participantului la București și retur nu este inclusă în preț.

BONUS

Trei dintre cei douăzeci de studenți selectați vor avea ocazia să cânte în Gala din 27 august 2023 la Arad, alături de cei trei profesori-maeștri.

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi prin email la [email protected]

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

PERIOADA DE APLICARE S-A ÎNCHEIAT

Poți vedea lista candidaților admiși la Salbek Opera Masterclass 2023 aici:
Selecție 2023
Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

SALBEK OPERA FESTIVAL

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

Gală extraordinară de operă Salbek Opera Masterclass 2023

Arad – Gala extraordinară de operă • 27 August, 

Piața Primăriei • aer liber

 

Orchestra Filarmonicii din Arad
Dirijor: David Crescenzi

Soliști: Ruxandra Donose, Leontina Văduva, Ramon Vargas
…și trei dintre studenții Salbek Opera Masterclass 2023

Piața Primăriei • Arad, România

PROGRAM

 

 • 1. G.Bizet: Uvertura operei „Carmen” 
 • 2. G. Bizet: „Habanera” din opera „Carmen” (Ruxandra Donose)
 • 3. F. Cilea: „E’ la solita storia del pastore” din opera „L’arlesiana” (Ramón Vargas)
 • 4. G.Verdi: „Caro nome…” din opera „Rigoletto” (Noemi Onucu)
 • 5. R. Leoncavallo: Prolog din opera „Paiaţe”(Mihai Damian)
 • 6. G. Bizet: Farandole, Intermezzo din opera „L’Arlésienne”
 • 7. F. Obradors: „El Vito” (Leontina Văduva)
 • 8. G. Bizet: „Seguidilla” din opera „Carmen” (Ruxandra Donose)
 • 9. G. Puccini: „E Lucevan le stelle” din opera „Tosca” (Ramón Vargas)
 • 10. C. Saint-Saëns: „Mon Coeur …” din opera „Samson și Dalila” (Ruxandra Donose)
 • 11. Ch. Gounod –  “Ah ! Je ris de me voir” din opera “Faust” (Mihaela Vîrban)
 • 12. G. Bizet: Duetul „C’est toi, c’est moi” din opera „Carmen” (Ruxandra Donose și Ramón Vargas)
 • 13. Surpriza (Leontina Văduva)
 • 14. A. Lara: „Granada” (Ruxandra Donose)
 • 15. G. Grigoriu: Muzica din opereta „Valurile Dunării” (Leontina Văduva)
 • 16. C. Velázquez: Besame Mucho (Ramôn Vargas)
 • 17. G. Verdi: „Brindisi” din „La Traviata”

SALBEK OPERA FESTIVAL

Salbek Opera Festival and Masterclass • Periș, Arad, România

2024 & 2025

Începând din 2024, SALBEK OPERA FESTIVAL va propune pentru prima dată în România un eveniment de tipul opera picnic festival și va fi primul festival care va invita instituții cu rang de operă națională din România și din țările vecine, pentru a-și prezenta producțiile în fața unui public de elită sub o formă originală.

Programul va conține spectacole de operă susținute de teatre de operă de top din România și din Europa Centrală și de Est (Cehia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Austria), puse în scenă în august 2024 și 2025. 

Grădina Castelului SALBEK va găzdui, în fiecare vară începând din 2024, un festival ce va cupride trei titluri de operă și o gală, producții ale unor teatre din România și din afara granițelor.

Festivalul va oferi publicului ocazia de a cunoaște nemijlocit performanțele în domeniu ale unor teatre românești de gen de anvergură internațională, puse pe aceeași scenă cu instituții reprezentative din țările vecine, având potențialul de a deveni un eveniment anual, care în 3-5 ediții să capete amploare, modelele spre care tindem fiind festivalurile de la Glyndebourne sau Grange Park din Marea Britanie.

Salbek Opera Festival • Castel Salbek, Petriș, Arad

Vedere aeriană a castelului și domeniului Salbek, precum și a frumoaselor împrejurimi • Periș, Arad, România

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi prin email la [email protected]